Zašto je važan cink i u kojim ga namirnicama ima?

Cink – esencijalni mineral potreban je za sintezu DNK, zarastanje rana, zgrušavanje krvi, imunitet, metabolizam i rast. Vaša sposobnost ukusa i mirisa takođe se oslanja na cink.

Devet namirnica bogatih cinkom:

Crveno meso

Piletina

Ostrige

Tofu

Orašasti plodovi i sjemenke

Mahunarke

Jogurt, mlijeko, sir

Žitarice (cijelo zrno)

Gljive

Cink je mineral u tragovima, tako da su našem tijelu potrebne samo male količine. Dovoljno je da koristite ovih 9 namirnica i suplementi vam neće ni trebati, prenosi B92. To takođe znači da je nedostatak cinka rijetkost, posebno ako jedete raznovrsnu hranu, ali vegetarijanci, trudnice, ljudi sa digestivnim poremećajima kao što su Kronova bolest ili ulcerozni kolitis, ili oni sa hroničnom upotrebom alkohola su u većem riziku od neadekvatnog unosa cinka.

scroll to top