Zaronite u historiju bh. kuhinje: Pop-Up Gastro Muzej u Sarajevu

Unikatno putovanje kroz gastro baštinu Bosne i Hercegovine očekuje sve posjetioce Historijskog muzeja u Sarajevu. U periodu od 22. septembra do 15. oktobra postavljena je zanimljiva izložba pod nazivom“Pop-up gastro muzej”.

Sve je zapravo osmislila Balkantina, gastro-kulturološka agencija osnovana 2016. godine u Sarajevu koja kroz ovu izložbu nudi posjetiocima jedinstvenu kolekciju autentičnih artefakta koji datiraju od srednjovjekovnog razdoblja do austrougarskog perioda te na taj način svjedoče razvoju i promjenama u svijetu bosanskohercegovačkog  kulinarstva.

Izloženi su eksponati koji su se nekada koristili u pripremi i konzumiranju specijaliteta bh. kuhinje a kroz izložbeni koncept koji je osmišljen, tu su priče i historijske činjenice, a sve je upotpunjeno receptima.

– Tako se posjetiocima nudi prilika da dublje zarone ne samo u historiju naše kuhinje već i naše tradicije i običaja koji su obilježili živote naših predaka i koje na ovaj način želimo promovisati i sačuvati – poručuje Lana Novalić, izvršna direktorica Balkantine.

Balkantina ovaj događaj realizira u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.  Značajno je napomenuti da kolekciju čine autentični artefakti sakupljeni u suradnji sa poznatim sarajevskim restoranom „Inat kućom“ i „Etno begovim selom“ te da je odlikuju bogat historijski značaj i vrijednost.

– Ova izložba predstavlja priliku da se istraže korijeni i priče koje čine srž naše kulturne baštine, da se prošeta kroz vijekove koji su obilježili našu gastronomsku tradiciju te da se kroz kuhinju povežemo sa svojim precima. Osjetite duh Bosne i Hercegovine kroz drvene, metalne i bakarne predmete koji i dan danas čuvaju dušu naše kulinarske baštine – poručuju iz Balkantine.

scroll to top