Vlada će osigurati dodatna sredstva podrške poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da će Vlada Srpske, u dogovoru s poljoprivrednim proizvođačima, obezbijediti dodatna sredstva podrške domaćoj proizvodnji.

Pašalić je rakao da je, zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, na sastanku s predstavnicima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske razgovarao o tome šta je moguće uraditi na nivou BiH kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena, a šta Republika može da uradi sa svojim resursima da pomogne proizvođačima.

“Vlada Republike Srpske će, osim dodatnih šest miliona KM za kapitalne investicije, obezbijediti i dodatna sredstva za sektor proizvodnje mesa, posebno svinjogojstvo, ali i voćarsku proizvodnju gdje smo imali štete od mraza u nekim područjima”, rekao je Pašalić.

On je rekao da će razrađivati modele podrške i onda se usaglasiti s poljoprivrednim proizvođačima.

“Uglavnom, nećemo niša raditi bez proizvođača, da bi smo ta sredstva usmjerili direktno njima i obezbijedili otkup viškova, kojih imamo najviše u svinjogojstvu”, istakao je Pašalić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković rekao je da su na sastanku konstatovali da je ključni problem kako zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju.

On je naveo da su najveći problemi u svinjogojstvu, djelimično i u govedarskoj proizvodnji, ali da tokom ljeta isti problemi očekuju i voćare i povrtare.

(Teglica.ba / Nezavisne novine)

scroll to top