Sastojci:
500 g mahuna
1 srednje velik narančasti batat,
1 glavica luka,
4 režnja bijelog luka,
130 ml povrtnog temeljca ili vode,
3 kašike maslinovog ulja,
sol, biber i po želji vegeta.
Za zapršku:
2 kašike oštrog brašna,
3 kašike maslinovog ulja.
Priprema:
U loncu u kojem ćete kuhati varivo najprije kratko dinstajte sitno kosani luk na maslinovom ulju. Možete ga odmah i posoliti i kad poprimi staklastu teksturu dodajte batat koji ste izrezali na kockice veličine 2 do 3 cm. Kratko promiješajte da se i batat malo zapeče s lukom.
Ulijte povrtni temeljac ili vodu, ovisno što ste odlučili koristiti.
Kada tekućina proključa, dodajte mahune, a u drugoj posudi krenite s izradom zaprške.
Na maslinovom ulju postepeno dodajte brašno i popržite uz konstantno miješanje. Kad je zaprška poprimila blago žutu boju dodajte malo tekućine iz variva i miješajte dok ne dobijete glatku gustu smjesu.
Zapršku ulijte u varivo, dobro sve promiješajte, dodajte prstohvat bibera i po potrebi soli. Ako niste koristili povrtni temeljac nego varivo radite s vodom, možete dodati vegetu ili neki sličan začin.
Smanjite jačinu na kojoj se kuha varivo, poklopite i pustite da se lagano krčka desetak minuta.
Kad su mahune i batat kuhani, nekoliko kockica batata izvadite i vilicom grubo izgnječite te vratite nazad u varivo.
Varivo poslužite odmah toplo, a ostane li nešto variva kad se ohladi možete ga spremiti u hladnjak i sljedeći put kad ga odlučite jesti možete ga zagrijati ili jesti hladnog.