Varivo od mahuna s batatom

Sastojci:

500 g mahuna

1 srednje velik narančasti batat,

1 glavica luka,

4 režnja bijelog luka,

130 ml povrtnog temeljca ili vode,

3 kašike maslinovog ulja,

sol, biber i po želji vegeta.

Za zapršku:

2 kašike oštrog brašna,

3 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

U loncu u kojem ćete kuhati varivo najprije kratko dinstajte sitno kosani luk na maslinovom ulju. Možete ga odmah i posoliti i kad poprimi staklastu teksturu dodajte batat koji ste izrezali na kockice veličine 2 do 3 cm. Kratko promiješajte da se i batat malo zapeče s lukom.

Ulijte povrtni temeljac ili vodu, ovisno što ste odlučili koristiti.

Kada tekućina proključa, dodajte mahune, a u drugoj posudi krenite s izradom zaprške.

Na maslinovom ulju postepeno dodajte brašno i popržite uz konstantno miješanje. Kad je zaprška poprimila blago žutu boju dodajte malo tekućine iz variva i miješajte dok ne dobijete glatku gustu smjesu.

Zapršku ulijte u varivo, dobro sve promiješajte, dodajte prstohvat bibera i po potrebi soli. Ako niste koristili povrtni temeljac nego varivo radite s vodom, možete dodati vegetu ili neki sličan začin.

Smanjite jačinu na kojoj se kuha varivo, poklopite i pustite da se lagano krčka desetak minuta.

Kad su mahune i batat kuhani, nekoliko kockica batata izvadite i vilicom grubo izgnječite te vratite nazad u varivo.

Varivo poslužite odmah toplo, a ostane li nešto variva kad se ohladi možete ga spremiti u hladnjak i sljedeći put kad ga odlučite jesti možete ga zagrijati ili jesti hladnog.

scroll to top