Jeste li probali peruansku jagodu?

Physalis peruviana – poznata kao “ljubav u kavezu“, poznata još kao cape ogrozd ili divlja trešnja. Peruanska jagoda je jednogodišnja biljka iz porodice solanaceae – pomoćnice (rajčica, krompir…).

Sadi se rano u proljeće, da počne čim prije cvati i da obilnije rodi, te da stignu dozoriti plodovi do mraza. Jedna biljka daje čak 100-150 plodova. Počinje cvasti u junu i julu, a cvjetići su žuto-crni. Nakon cvatnje na mjestu cvijeta se formiraju zeleni lampioni unutar kojeg se razvija plod. Kad lampoin požuti, plod je zreli i narančaste je boje, te fenomenalnog okusa. Plodovi su zaštićeni malim lampionima žućkaste boje. Unutra je žućkasta čvrsta bobica veličine trešnje pomalo reska, kiselkasta no ipak vrlo ugodnog okusa.

Physalis je omiljeno voće-povrće latino-američke kuhinje, a koristi se za pripremu salsa koja se poslužuje uz tortilje ili zelene čili papričice pržene u tijestu. Plod sadrži puno vitamina C, može se jesti sirov ili se ukuhava u marmelade, a svježeg se ne preporuča pojesti više od 6 odjednom. Slatkaste bobe jedu se svježe i kao sastavni dio su voćnih salata u kombinaciji sa ostalim voćem. Također je poznata kao ‘ Inka voće ‘ sadrži vitamine A , C , B1 , B2 , B6 , B12 i sadrži puno fosfora, te 16% proteina što je vrlo visok postotak za voće. Naučna istraživanja pokazala su, da sastavni dijelovi ploda, polifenoli i / ili karotenoidi, pokazuju protuupalna i antioksidativna svojstva.

Vrlo je ljekovita i koristi se za liječenje apscesa, protiv kašlja, groznice i upale pluća, te dermatitisa.

scroll to top