Sastojci: 2 jaja, 1 čaša mlijeka, 1 čaša šećera, 1/2 čaše ulja, 2 kašike griza, 2 čaše brašna, 1 kesice praška za pecivo, 2 kruške. Za bazu: 3 bjelanceta, 100 g šećera.
Priprema:
1. U posudu stavite jaja, šećer, ulje i jogurt i sve zajedno umutite mikserom. Zatim dodajte griz, brašno i pecivo pa ponovo sve umutite.
Smjesu sipati u okruglu posudu prekrivenu pek papirom, preko poredajte kruške isjeckane na tanke šnite pa stavite da se peče u predhodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
2. Za to vrijeme umutiti bjelanca i šećer, razmazati po pečenom kolaču i kratko zapeći na istoj temperaturi da vrhovi dobiju finu boju, oko 5 do 10 minuta, zatim isključiti rernu i ostaviti još 5 minuta.
3. Ispečen kolač izvadite iz rerne, ohladite i poslužite.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)