Ukoliko želite da meso bude manje masno i kalorično pohujte ga na ovaj način

Ukoliko želite da meso bude manje masno i kalorično onda ga pohujte u pećnici u kojoj se mogu pripremiti sve vrste pohovanog mesa – šnicle, odresci punjeni šunkom i sirom, komadi mesa s kostima, ali i povrće, poput tikvica, brokule, cvjetače.

Prednost ovakvog načina pohovanja je dobivanje manje masnog jela, a time se unosi i manje kalorija što doprinosi vitkoj liniji. Osim toga, imat ćete manje posla i manje čišćenja kuhinje koja često bude zašpricana uljem nakon klasičnog pohovanja.

Postupak

Namirnicu pripremite na uobičajen način, na primjer, meso uvaljajte u brašno, jaja i na kraju u mrvice. Pripremite odmah sve komade koje planirate pohati.

U međuvremenu upalite pećnicu na 200 stepeni, u zavisnosti šta pohujete – za meso treba više vremena, posebno ono na kostima, pa je temperatura malo niža dok povrću ne treba dugo.

U protvan stavite malo ulja, tek toliko da dno bude premazano i stavite ga u vruću pećnicu. Držite kratko, samo da se ulje zagrije pa poslažite komade spremne za pohanje i premažite ih odozgo uljem. Na pola pečenja preokrenite komade na drugu stranu.

Umjesto u tavi, u pećnici možete pripremati i ćevape, pljeskavice, hamburgere, cheeseburgere…

Pripremate li, cheeseburgere – najprije ispecite meso u pećnici pa kasnije posložite listiće sira po njemu, a prerezano pecivo posložite tako da se jednim dijelom drži za rub mesa, a drugim za rub protvana. Ostavite još nakratko u pećnici dok se sir ne otopi, a peciva postanu pomalo hrskava po površini.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top