Sprema se neradna nedjelja u cijeloj FBiH: Poslodavci podržavaju, evo zašto

Ilustracija

Posjetom kompanijama Ovnak-CM i FIS u Vitezu ministar trgovine FBiH Amir Hasičević okončao je seriju sastanaka sa predstavnicima najznačajnijih trgovinskih kompanija u Federaciji BiH.

Predstavnici Ovnak-CM grupacije kao i kompanije FIS izrazili su podršku inicijativama da se na nivou Federacije uvede neradna nedjelja, da se ukinu fiskalni računi u veleprodaji, uvede digitalizacija koja bi omogućila praćenje cijena putem aplikacije, poput već postojeće za praćenje cijena kada su u pitanju nafta i naftni derivati.

Također su podržali da se uredi oblast elektronskog poslovanja, kao i da se harmonizoraju propisi u oblasti trgovine u Federaciji, a potom koliko je to moguće i sa Republikom Srpskom.

Predstavnici ovih kompanija prenijeli su ministru Hasičeviću s čim se suočavaju u svakodnevnom poslovanju i dali prijedloge kako bi se poslovanje moglo olakšati.

Takođe su izrazili spremnost da učestvuju u predlaganju novih propisa koji bi pojasnili ili pojednostavili poslovanje.

Ministar trgovine FBiH Amir Hasičević ranije se sastao i sa predstavnicima kompanija Penny plus, Konzum-Mercator, Amko komerc, Klas, UTD Besta, Nameks, DM, Bingo, Ovnak-CM i FIS Vitez.

Ministar Hasičević prenio je sagovornicima da su prioriteti rada ovog ministarstva novi prijedlozi Zakona o unutrašnjoj trgovini, Zakona o kontroli cijena i Zakona o zaštiti potrošača.

Predstavnici navedenih kompanija podržali su inicijative ministra da se ovim zakonima propiše najefikasnija praksa.

Predstavnici trgovačkih lanaca i kompanija podržavaju inicijativu za uvođenje neradne nedjelje s obzirom na manjak radne snage i sve manju zainteresovanost radnika da rade u trgovinama.

Ideja o neradnoj nedjelji, datira još od 2018. godine, no nije bilo političke volje da se inicijativa usvoji. U federalni parlament upućena je ponovo 2022. no ni tada nije dobila dovoljno podrške.

Do sada je ova inicijativa usvojena selektivno u Mostaru, Čapljini, Livnu, Sanskom Mostu, Kiseljaku, Goraždu, na osnovu općinskih ili kantonalnih propisa. Plan je da se federalnim zakonom izjednači praksa u Federaciji.

Jedna od tema pomenutih sastanaka bila je i povećanje plate radnicima. Poslodavci su za povećanje, ali ne i oporezivog dijela.

Takođe je na sastancima bilo riječi i o ograničavanju marže na nekoliko osnovnih životnih namirnica zbog socijalno ugroženih kategorija i uglavnom su vlasnici trgovačkih lanaca izrazili spremnost da podrže uvođenje takve inicijative.

Ministar Hasičević nastoji da harmonizira pravila na području cijele Federacije, a potom i da ih, gdje je to moguće, uskladi i sa propisima i pravilima u RS.

scroll to top