U porastu i cijene na Gradskoj pijaci u Tuzli

U Tuzli je petak sinonim za pijačni dan i bogatu ponudu koja se može naći na pijačnim štandovima. Svakodnevni rast cijena osnovnih životnih namirnica, te epidemiološke mjere koje su na snazi dovele su do smanjenja broja građana koji dolaze na pijacu.

“Jeste, došlo je do poskupljenja mesa za 40% po kilogramu. Raditi moramo, moramo se boriti za opstanak”, kazao je Nihad, jedan od trgovaca na Gradskoj pijaci Tuzla.

Voće, povrće, mliječni i mesni proizvodi, ali i tekstil i mnogi drugi proizvodi mogu se naći na pijačnim štandovima Gradske pijace u Tuzli, a mišljenja građana o porastu cijena su podijeljena.

Sve skupo, sve cijene skočile. Užas”

“S obzirom na okolnosti, kakve su cijene goriva i sjemena i gnojiva, mislim da su primjerene u datom trenutku cijene”

“Svugdje poskupilo sve, takva je godina”

“U zadnje vrijeme to je abnormalno sve, ne kažem da je poskupilo, nego je podivljalo”

“Inače sam svaki dan na pijaci, sve su nam skoro iste cijene”

O tome kakve su cijene na pijaci i da li prodaja ide u dobrom smijeru mnogi nisu htjeli govoriti jer kako kažu ne žele širiti paniku. S druge strane, postoje i oni koji zbog stalnih kupaca ne žele povećati cijene svojih proizvoda, iako kako kažu radi se manje, a manje je i kupaca.

“Sve je poskupilo, ja bih možda nešto i poskupila ali narodu je skupo i žao mi, moja mušterija je navikla od mene kupovat”, kaže Milka Jovanović, trgovkinja na Gradskoj pijaci Tuzla.

Pripreme za hladnije dane i zimnicu su otežavajuće jer životni standard u Bosni i Hercegovini ne prati rast cijena, a građani se u tome teško snalaze.

scroll to top