Ovo je pet dobrobiti kruške

Kruška veličine šake sadrži oko šest grama vlakana ili gotovo četvrtinu preporučene dnevne količine od 25 do 38 grama. Ona pomažu probavnom sistemu da dobro funkcioniše, a probava bude redovna. Ovo je njenih pet dobrobiti:

Neće povećati šećer u krvi

Zahvaljujući topivim vlaknima, kruške neće drastično povećati šećer u krvi. Osim što održavaju probavni trakt zdravim, vlakna također pomažu pri održavanju ravnoteže šećera u krvi te daju osjećaj sitosti.

Izvrsan izvor vitamina C

Ovo voće je dobar izvor vitamina C. Jedan plod sadrži skoro osam miligrama vitamina C (oko 11 posto preporučenog dnevnog unosa), antioksidansa koji pomaže u obnavljanju stanica, jačaju imunološki sistem, te kožu, zube i kosti.

Kruške sadrže i važne polifenole i flavonoide koji su koncentrirani u kori.

Bogata kalijem

Ako jedete puno prerađene hrane, trebali biste jesti krušku. Naime, namirnice bogate kalijem, kao što su kruške, pomažu da se iz tijela izbaci višak natrija. Kruška srednje veličine ima oko 206 miligrama hranjivih sastojaka. Povećanje količine kalija radi smanjenja natrija također može pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska.

Još hranjivih tvari… 

Kruške sadrže i elektrolite, magnezij i bakar, antioksidacijsku hranjivu tvar koja pomaže rad centralnog nervnog sistema i mozga.

Odličan zalogaj prije ili poslije vježbanja

Visoki sadržaj vlakana u krušci održavat će vašu energiju tokom vježbanja. Šećerna komponenta koja se prirodno nalazi u voću bit će izvrsno gorivo, tako da možete napuniti zalihe glikogena nakon vježbanja.

scroll to top