Brašno od zelenih banana, hranjiva alternativa

Bez obzira na to da li ste na bezglutenskoj, keto ili paleo prehrani ili samo tražite zdravije opcije hrane, velike su šanse da ste naišli na zanimljive alternative brašna koje obećavaju više hranjivih tvari od klasičnog brašna. Badem i kokos su među najpopularnijim alternativama, a tu su i riža, zob… No još jedna izvanredna alternativa koja još nije zastupljena na našim prostorima je brašno od banane. Bez glutena, paleo-friendly i napravljeno od voća, ovo brašno je zaista jedinstveno.

Šta je zapravo brašno od banane?

Brašno od banane je napravljeno od zelenih, nezrelih banana koje se sakupljaju, gule, kuvaju i samelju u fini prah. Brašno je blago slatkog okusa i lagane teksture pa ga možete primijeniti u gotovo svim receptima.

Da li je dobro za zdravlje?

Budući da je samo brašno proizvedeno od banane, dobićete iste koristi koje biste imali od konzumiranja banane u cjelovitom obliku. Ovo brašno uglavnom je napravljeno od ugljikohidrata, ali takođe sadrži malo vlakana i proteina, kao i nula grama masti. Predstavlja i sjajan izvor kalijuma, koji je važan za zdravlje srca i mišića.

Budući da sadrži zelene, nezrele banane, brašno djeluje kao probiotik koji hrani dobre bakterije u vašim crijevima i na taj način podstiče zdravlje probave. Iako su banane prirodno slatke, ne morate se brinuti zbog šećera u krvi, zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu. Još jedan plus je da brašno od banane smanjuje otpad s obzirom na to da se proizvodi od oštećenih banana ili onih banana koje nisu estetski privlačne.

Kada poredimo ovo brašno sa ostalim alternativama za brašno, to zapravo zavisi samo od toga šta tražite. Neke druge alternative brašnu, poput bademovog, nude više proteina, ali brašno od banane nudi više podrške za kalijum i probavu.

Za šta se sve može koristiti?

Ima li brašno od banane okus poput banane? Ukratko, odgovor je ne. Budući da se proizvodi od zelenih, nezrelih banana, specifičan slatki okus ne dolazi do izražaja. Može dodati malu slatkoću jelima, ali vjerovatno neće biti previše uočljivo.

Ovo brašno vrlo je svestrano i može se koristiti u različitim receptima, a ne samo u pečenju. Možete ga koristiti kao sredstvo za zgušnjavanje čorbi, gulaša, pa čak i smutija. Da biste to učinili, počnite s jednom kašikom i postepeno povećavajte količinu.

Jedna stvar koju morate imati na umu tokom upotrebe ovog brašna pri kuvanju jeste da zbog visokog sadržaja skroba ono upija više tekućine od ostalih vrsta brašna. Dakle, ako tražite nešto što će biti lagano, prozračno i pahuljasto, moraćete odabrati drugu opciju za optimalne rezultate.

scroll to top