U kojim namirnicama ima kalijuma i zašto nam je potreban?

Za normalno funkcionisanje organizma kalijum nam je i više nego potreban.

Pravilno funkcionisanje mozga, mišića i srca se odvija upravo zahvaljujući ovom mineralu. Kao treći mineral po zastupljenosti u ljudskom organizmu važan za funkcionisanje kako nervnog tako i kardiovaskulranog sistema, može se reći da je kalijum sinonim za dobro zdravlje.

Nedostatak ovog minerala može da dovede do brojnih zdravstvenih problema, iz tog razloga je jako bitno svakodnevno unošenje ovog minerala u naš organizam prije svega izbalansiranom ishranom.

Kalijum u hrani

Današnja hrana sadrži sve više natrijum, a sve manje kalijum, stoga je potrebno promijeniti svoje navike i izbaciti iz upotrebe brzu hranu koja je puna loših masti, soli i raznih aditiva.

Izbalansirana ishrana koja između ostalog sadrži i kalijum je i više neogo neophodna za normalno funkcionisanje organizma.

Kalijum možete pronaći u slatkom krompiru, paradajzu (sok od paradajza je još bolji izvor ovog minerala) te bananama. Pored navedenih, ostale namernice bogate kalijumom su i grah, spanać, blitva, losos, suhe šljive, školjke, soja, dinja, domaći jogurt, sok od mrkve, sok od cijeđene narandže, avokado i tunjevina.

scroll to top