U Goraždu održan mini sajam starih tradicionalnih zanata i domaće radinosti

Udruženje starih tradicionalnih, umjetničkih zanata i domaće radinosti ”Stari grad”, u Goraždu je organiziralo prvi istoimeni mini sajam na platou Biznis centra.

Jasmina Vajić na sajam je stigla iz Rudog kako bi izložila svoje proizvode.

”Bavim se proizvodnjom voća i smatram da su ovo dobre ideje da se malo približi ova vrsta proizvodnje i prerade na tradicionalni način. Trebali bi više raditi i na podizanju svijesti građana jer sve manje jedemo zdravu hranu, uprkos tome što imamo domaće zdrave proizvode, proizvedene bez aditiva”, smatra Vajić.

I Suljo Zec iz Goražda mišljenja je da su sajmovi dobra prilika za promociju.

”Svako izlaganje nama mnogo znači jer imamo mogućnost da prezentujemo svoj rad pa i prodamo nešto. Najbitnija je promocija i sajmovi su za to odlična prilika jer kada jednom nešto probaju, građani poslije naručuju te proizvode”, ističe Zec.

Udruženje ”Stari Grad” koje je formirano prošle godine, ovu sajamsku aktivnost odlučilo je organizirati iz više razloga, a osnovni je skrenuti pažnju na prisutne probleme u obrtu, poduzetništvu i starim zanatima.

”Ovo je naš pokušaj da skrenemo pažnju na poteškoće koje prate ove oblasti, a cilj nam je da sačuvamo od zaborava našu tradiciju i javnosti prezentujemo dio tih vrijednosti. Nastojimo promovisati potencijale koje nude stari zanati, od zapošljavanja, stvaranja nove vrijednosti do svih ostalih elemenata”, kazao je predsjednik udruženja Rehad Deljo.

Pored sajmišta, posjetioci su imali priliku pogledati i foto izložbu, mini šahovski turnir i prisustvovati kratkom predavanju o šumarstvu.

scroll to top