Na “Danima šljive” u Gradačcu očekuje se više od 100 izlagača

“Dani šljive” – 48. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije bit će održan od 25. do 28. augusta u Gradačcu.

Svečano otvaranje sajma je predviđeno za srijedu 25. augusta na platou sportske dvorane “Skenderija“.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić je u razgovoru za Fenu kazao da se 48. sajamska manifestacija ove godine u Gradačcu organizira kao „Dani šljive“ i specifična je po tome što, nakon 17 godina, u potpunosti Grad Gradačac organizira sajamsku manifestaciju.

Suorganizator, odnosno tehnička organizacija povjerena je firmi BOMS-expo iz Gračanice.

“Učešće na sajmu će uzeti više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine, a sa nama su i predstavnici Obrtničke komore Republike Slovenije, Obrtnička komora Republike Hrvatske, kao i gradovi iz okruženja koji će se predstaviti sa svojim firmama izlagačima – Modriča, Bijeljina, Gračanica, Brčko Distrikt, Srebrenik… Dolazak je potvrdila i Ambasada Indonezije sa svojim predstavncima”, kazao je Dervišagić.

Istaknuo je da će sajamska manifestacija ove godine biti održana na  znatno višem nivou nego što je bila prethodnih godina, uprkos svim teškoćama koje su pratile ovogodišnju organizaciju.

Najavio je da se na sajam ove godine, nakon dugo vremena, vraća i poljoprivredna mehanizacija. Kaže da je to nešto što je jako interesantno poljoprivrednim proizvođačima sa ovog prostora.

Tu su, kako je rečeno, renomirani izlagači i firme iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, a sva četiri sajamska dana pratit će edukativne radionice iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Sajam će i ove godine vrednovati izlagače tako da će, uz učešće Poljoprivrednog fakulteta iz Tuzle, biti uručena priznanja i nagrade učesnicima – izlagačima.

Sajamska manifestacija bit će upotpunjena i bogatim kulturno-zabavnim sadržajima sva četiri dana.

Dervišagić je naglasio da će se potruditi da u potpunosti ispoštuju sve epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi, dodajući da je to apsolutno moguće.

Iz tog razloga je, kaže, i nešto manji broj izlagača u samom sajamskom središtu, odnosno u objektu sportske dvorane, a bit će kontrolirani ulazi i izlazi i provedene sve higijensko-epidemiološke mjere u cilju zaštite zdravlja, kako izlagača tako i posjetilaca.

Dervišagić je pozvao sve goste i izlagače da dođu u Gradačac od 25. do 28. augusta, „da se bar ta četiri dana fokus stavi na poljoprivredu i prehrambenu industriju, grane privrede koje u BiH ni izbliza nisu iskorištene u kapacitetu u kojem bi mogle“.

“Ovo je prilika i da određeni predstavnici viših nivoa vlasti u neposrednom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima dobiju sugestije u kojem pravcu se mogu poduzeti određeni koraci kako bi položaj poljoprivrednih i proizvođača i prerađivača bio unaprijeđen”, zaključio je Dervišagić.

(Izvor: Fena)

scroll to top