Osam namirnica koje su bogate gvožđem

U nedostatku gvožđa, tkiva i organi nisu u dovoljnoj mjeri snabdjeveni kiseonikom, pa dolazi do hipoksije.

Gvožđe je mineral koji u organizmu igra veoma važnu ulogu, a glavna se odnosi na prenos kiseonika kroz organizam i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Radi se o esencijalnom nutrijentu, što znači da ga se u organizam mora unijeti hranom.

Uobičajnom ishranom dnevno se unese u količini od 10 do 20 mg gvožđa, ali se od toga apsorbuje manje od 10 odsto. Kako biste na vrijeme prevenirali nedostatak ovog minerala, trebalo bi da u ishranu uvrstite sljedeće namirnice.

Spanać

Spanać je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana. Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma. Obezbjeđuje dotok kiseonika do ćelija i tkiva i sadrži gvožđe, koje utiče na količinu hemoglobina u krvi.

Orašasti plodovi

Osim što su izuzetno ukusni, oni su prava riznica zdravlja. Bogati su zdravim mastima, obiluju vitaminima i mineralima, a među njima je i gvožđe, kojeg imaju u velikoj količini.

Ćuretina

Ovo mjesto bogato je triptofanom, esencijalnom kiselinom koja ne samo da je važna za izgradnju bjelančevina u našem tijelu, već podstiče proizvodnju dva važna neurotransmitera – hormona sreće serotonina i melatonina, presudnog za pravilan san.

Tu i vitamini A, E, B, kao i minerali kalijum, cink, fosfor, kalcijum, magnezijum i gvožđe.

Rukola

Kao i drugo zeleno lisnato povrće i rukola obiluje gvožđem, ali za razliku od spanaća ne sadrži visok nivo oksalne kiseline, pa se gvožđe iz nje mnogo lakše apsorbuje.

Brokoli

Ovo povrće sadrži velike količine vitamina C koji pomaže apsorpciji gvožđa. Brokoli sadrži i vlakna, niacin, magnezijum, kalijum i omega-3 masne kiseline, poznate kao čuvare srca.

Suhe kajsije

Suhe kajsije su, kao i druge vrste suvog voća, prepune hranljivih sastojaka. Osim vode i masti, sadrže bjelančevine, vlakna, vitamine, minerale i šećere. Bogate su i gvožđem ali i vitaminom C.

Crna čokolada

Konzumiranjem crne čokolade, čiji je osnovni sastojak kakao, ne samo da ćete zadovoljiti potrebu za slatkim, već ćete i organizmu pružiti značajnu dozu gvožđa.

Bundevine sjemenke

Bundevine sjemenke su riznica vitamina, minerala, proteina i antioksidanasa. U bundevi se nalaze vitamini iz B grupe, vitamin D, A, C, E i vitamin K, koji je nephodan za zdravlje kože, kostiju, mišića i krvi, prenosi Telegraf.

scroll to top