Turšija i kiseli kupus su prirodne apoteke

Ilustracija

​Tajna čuvanja zdravih osobina povrća i voća je fermentacija, zbog koje su tegle sa turšijom i burad sa kupusom prave domaće apoteke, sa lijekovima za mnoge bolesti.

I tu među teglama, ajvara – srpskog kavijara, turšije, paprike, džemova, slatkog, kompota, nalazi se i lijek za preventivu i liječenje mnogih bolesti, pa čak i korone. Da li je naša zimnica, naš lijek?

“Hrana je lek ako se pravilno koristi, ali takođe može da bude i štetna, pa zbog toga treba voditi računa šta se jede. Zimnica nudi dosta zdravstvenih dobrobiti, ali samo ona koja je fermentisana – kiseli kupus, krastavci, turšija”, kaže diplomirani nutricionista Predrag Nenadić.

Fermentisane namirnice obezbjeđuju organizmu zdrave bakterije koje su mu neophodne radi uravnotežavanja crevne flore.

Najvažnija stvar kod zimnice je to što su fermentacijom sačuvani vitamini i enzimi u hrani.

“Enzimi su varnice života. Oni učestvuju u svim metaboličkim procesima u našem organizmu. Njih unosimo samo svežim voćem i povrćem i veoma su termolabilni, što znači da degradiraju brzo čak i pri blagom porastu temperature. Zbog toga je fermentisana zimnica mnogo bolja i zdravija od pasterizovane”, objašnjava Nenadić.

Kada se pravilno spremi, zimnica ne gubi ništa od svojih hranjivih vrijednosti, kaže Nenadić, a dobija probiotičke osobine.

scroll to top