Poskupio hljeb u BiH, povećana cijena i drugih pekarskih proizvoda

Cijene hljeba od juče porasle su za deset feninga, a drugih, jeftinijih pekarskih proizvoda za pet feninga saopšteno je iz Krajina Klasa, uz objašnjenje da nisu cijene standardnog bijelog hljeba od 600 grama jednake u cijeloj BiH.

“Naprimjer u Banjaluci hljeb je koštao 1,50 KM, sada će biti 1,60 KM, isto je i u Sarajevu”, pojasnili su iz ove kompanije, uz pojašnjenje da je npr. u Bijeljini cijena istog hljeba do sada iznosila 1,10 KM.

U narednom periodu rast će cijene pekarskih prozvoda, a razlozi su konstantan rast cijene pšenice, te masnoća i žitarica na globalnom tržištu, kažu za N1 u Krajina Klasu koji je jedan od najvećih distributera ovog tipa proizvoda u BiH.

“Ove godine jesu poskupljivali pekarski proizvodi, te će biti i nova poskupljenja. Mi smo od juče uveli nove cijene u naše maloprodajne objekte, kao i cijene kod veleprodajnih kupaca. U narednom periodu će vjerovatno svi pekari, koji nisu do sada, poskupiti svoje proizvode obzirom da je cijena pšenice značajno porasla, sa tendencijom daljeg rasta, barem prema berzanskim projekcijama”, pojasnio je Nemanja Trivić iz Krajina Klasa.

Manjak radne snage i rast plata jedan od uzroka

Osim toga poseban faktor koji utiče na poskupljenja predstavlja manjak radne snage te rast plata pojasnio je Trivić.

“Prosječna plata u našoj kompaniji je rasla preko 20% u posljednje dvije godine, te su naša očekivanja da će se taj trend nastaviti što će neminovno uticati na mogućnosti opstanka pekara na našem tržištu”, rekao je predstavnik ove kompanije.

Trivić dodaje da se već vide negativni efekti ovoga jer se povećava broj pekara koje se zatvaraju usljed nedostatka radnika i cijene rada koju nisu u mogućnosti da isprate finansijski.

Rast cijena namirnica

Trendovi rasta cijena u BiH neminovnost su zbog situacije na berzama i u ovom sektoru. Rastu cijene ulja, margarina, žitarica i drugih propratnih sirovina koje pekari koriste kažu iz ovog sektora.

“Cijena masnoća i žitarica na globalnom tržištu koja je rasla i preko 100% te su cijene svih propratnih sirovina u pekarskoj industriji značajno porasle. Sva berzanska roba je u porastu usljed različitih faktora, te su sve projekcije takve da će se te cijene održati i u narednom periodu”, rekao je sagovornik.

scroll to top