Tri provjerena trika za vazdušaste i meke kiflice

Svaka domaćica ima svoj način i provjereni recept po kom pravi tijesto, međutim, početnici u kuhinji nerijetko prave greške zbog kojih im kiflice ne narastu ili se brzo stvrdnu.

Da biste napravili vazdušaste kiflice koje će biti jednako ukusne i meke i sutradan, postarajte se da ne pravite ove tri greške.

Stavljate suhi kvasac

Kiflice se prave od davnina, a svako će reći da ih je njegova baka pravila najbolje. I istina je, bake su pravile najljepše kiflice, jer su koristile domaće namirnice i svježi kvasac.

Priprema tijesta sa svježim kvascem ima mnogo prednosti. Kvasac pecivu daje specifičnu aromu i volumen. Međutim, potrebno je da ga koristite na ispravan način.

Kvasac izmrvite i stavite ga u posudu, a onda ga prelijte sa malo mlake vode (ili mlijeka) i dodajte kašičiću šećera.

Voda, odnosno mlijeko mora biti temperature između 32 i 38 stepeni. Ukoliko je tečnost hladnija ili toplija od tih vrijednosti, kvasac se neće aktivirati.

Ne redate ih jednu do druge

Da bi kiflice bile vazdušaste i meke, potrebno je da ih poredate tako da budu tik jedna uz drugu. Kada ih suzbijete i stavite da se peku, tijesto neće imati kud, pa će ići u visinu i tako dobiti na mekoći.

Ostavljate ih na vazduhu

Postoji “caka” i da se vruća peciva stave u činiju i potom “umotaju” u plastičnu kesu, koja će učiniti da se vlaga duže zadrži, a kiflice omekšaju, prenosi Telegraf.

scroll to top