Teletina s gljivama za ručak

Sastojci: pola šolje glatkog brašna, 500 g tanjih telećih šnicli, 5 kašika maslaca, 220 g narezanih šampinjona, 2 veće sitno nasjeckane ljutike, 1 šolja vrhnja za kuhanje, 2 kašike svježeg nasjeckanog peršuna.

Priprema:  

1. Brašno raširiti na tanjir; meso posoliti i pobiberiti pa ga uvaljati s obje strane u brašno. Zagrijati dvije kašike maslaca na najvišoj temperaturi i kratko propržiti meso, da dobije zlatnu boju i bude pečeno s obje strane. Dodati preostale 3 kašike maslaca i smanjiti temperaturu na srednju pa dodati šampinjone i ljutiku i dinstati 7-8 minuta, dok gljive ne omekšaju i ne dobiju boju.

2. Krčkati dok se tekućina ne reducira. Uliti vrhnje za kuhanje i kuhati nekoliko minuta, dok se ne zgusne. Posoliti i pobiberiti prema želji pa vratiti teletinu u sos i sve zajedno kratko kuhati.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top