Svakodnevno konzumiranje bilo koje vrste čaja, a posebno zelenog, može pomoći zdravlju srca i smanjiti rizik od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti za 56 posto, rezultati su istraživanja objavljenog u časopisu European Journal of Preventive Cardiology.
Najbolja vrsta čaja za piće je zeleni čaj, utvrdili su stručnjaci Kineske akademije medicinskih nauka, ali svaka šolja vrućeg čaja će vam pomoći.
“Uobičajena konzumacija čaja povezana je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrti od svih uzroka”, rekao je prvi autor studije dr. Xinyan Wang s Kineske akademije medicinskih nauka iz Pekinga.
“Povoljni efekti na zdravlje su najsnažniji za zeleni čaj i za one koji dugotrajno konzumiraju čaj”, pojasnio je.
Dr. Dongfeng Gu s Kineske akademije medicinskih nauka, dodao je da su zaštitni efekti čaja bili najizraženiji među grupom koja je konzistentno pila čaj.
“Studije mehanizama sugeriraju da se glavna bioaktivna jedinjenja u čaju, polifenoli, ne skladište u tijelu dugoročno. Stoga, često konzumiranje čaja tokom dužeg perioda može biti neophodno za kardioprotektivni efekat”, pojasnio je.
Istraživanje je pratilo 100.902 osobe bez anamneze srčanog udara, moždanog udara ili raka. Podijeljeni su u dvije grupe – ljudi koji su pili čaj tri ili više puta sedmično i one koji imaju manje od toga. Grupe su proučavane oko 7,3 godine.
Studija je objavljena u European Journal of Preventive Cardiology, časopisu Evropskog kardiološkog društva.
Utvrđeno je da će 50-godišnji ljudi koji redovno piju čaj razviti koronarnu bolest srca i moždani udar 1,41 godinu kasnije i živjeti 1,26 godina duže od onih koji nikada ili rijetko piju čaj.
U poređenju s onima koji nikada ne piju čaj, uobičajeni konzumenti čaja imali su 20 posto manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, zatim 22 posto manji rizik od fatalnih srčanih bolesti i moždanog udara i 15 posto smanjen rizik od smrti od svih uzroka.
(Izvor: Klix.ba)