Svakodnevno konzumiranje kikirikija moglo bi smanjiti rizik od depresije za 17 posto, pokazuje nova studija. Španski istraživači su saopštili da antioksidansi u omiljenoj grickalici uz pivo pomažu u zaštiti vašeg mozga.
Bruno Bizzozero-Peroni, sa Univerziteta Castilla-La Mancha u Španiji rekao je: “Naši nalazi ističu još jednu korist od konzumiranja orašastih plodova. Ovo daje još snažnije obrazloženje da ljudi postanu oduševljeni konzumiranjem orašastih plodova”.
Prethodne studije su pokazale da ishrana može imati veliki utjecaj na depresiju, a hrana bogata antioksidansima, poput bobičastog voća, pokazala se korisnom.
Najnovija studija, objavljena u časopisu Elsevier Clinical Nutrition , proučavala je kako jedenje orašastih plodova utječe na šanse ljudi da razviju ovo stanje.
Istraživači su pogledali podatke od 13.504 Britanaca u prosjeku od 57 godina i pratili da li su imali dijagnozu depresiji ili koristili antidepresive. Pitali su ih o njihovoj ishrani između 2007. i 2012. godine i pratili su ih oko pet godina.
Orašasti plodovi koje su jeli uključivali su neslane, slane i pečene bademe, indijske oraščiće, pistacije, kao i kikiriki, iako je on tehnički mahunarka.
Ljudi koji su svaki dan jeli šaku orašastih plodova od 30 grama imali su manje šanse da pate od depresije od onih koji nisu jeli ništa.
Bizzozero-Peroni je rekao: “Protuupalni i antioksidativni efekti povezani s nutritivnim sastavom orašastih plodova mogli bi igrati važnu ulogu u smanjenju rizika od depresije”.
“Štaviše, orašasti plodovi su bogati aminokiselinama, uključujući arginin, glutamin, serin i triptofan, a niži nivoi ovih aminokiselina su povezani s depresijom”, pojasnio je.
(Izvor: Klix.ba)