Med sa područja sjeveroistočne Bosne uskoro će biti zaštićen

Arhiva

Ova godina za pčelare bila je jedna od najlošijih ikada. Dug kišni period i hladnoća učinili su svoje, pa su prinosi znatno manji nego prethodnih godina, a nekih vrsta meda, kao što je bagremov, bit će u vrlo malim količinama. Zbog toga je na bh. tržištu došlo i do poskupljenja meda, čiji kilogram se sada kreće i do 30 KM.

„Pa na prostoru Tuzle i TK ali i BiH, ova godina je jedna od gorih godina. Nismo zadovoljni. Pčelari koji su vodili pčele na ispaše, imali su nešto meda, ali to nije ni blizu za potrebe stanovništva“, kazao je Šefik Ćivić, predsjednik Pčelarskog društva ”Nektar” Tuzla.

Još jedan od problema sa kojima se susreću pčelari je sve veći uvoz, ali i sve više lažnog meda na tržištu. Takav med je vrlo teško prepoznati, naročito kupcima, koji vjerujući na riječ, često kupe patvoreni med. Tome bi uskoro mogao doći kraj, s obzirom da će med sa područja sjeveroistočne Bosne biti zaštićen. To će ujedno biti i jedini zaštićeni proizvod iz ovog dijela Bosne i Hercegovine.

„Ovo je jako značajno, to je stvaranje brenda. Brend ćemo zaštiti oznakom geografskog porijekla, tačno se zna šta znači ta oznaka. Mi u suštini dokazujemo specifičnost ovog kraja, koji je isključivo značajan za ovaj kraj i tada proizvod dobija oznaku geografskog porijekla“, kazala je Selma Kunić, inženjerka prehrambene tehnologije.

A oznaku geografskog porijekla moći će dobiti svi pčelari sa područja sjeveroistočne Bosne. Ovom oznakom bit će zaštićene specifične vrste, a to su lipa, cvijetni med, livadski med i medljika. Procedura za dobivanje certifikata neće biti komplikovana.

„Procedura je vrlo jasna i definisana je pravilnikom, sada se formira proizvođačka specifikacija koja podrazumijeva definisanje lokaliteta, način proizvodnje, uslove. Svi pčelari koji budu zadovoljavali te parametre mogu dobiti oznaku geografrskog porijekla na svom medu, a on će biti potvrđen od strane eksterne kuće, a specifikaciju odobrava Agencija za sigurnost hrane“, dodaje Kunić.

Za više od 1300 pčelara sa područja Tuzlanskog kantona, ova oznaka trebala bi pomoći u borbi sa patvorenim medom, kojeg je sve više, a kupcima će značiti sigurnost da kupuju pravi domaći med, koji je prošao sve analize.

(Izvor: RTV Slon)

scroll to top