Sastojci:
300 g graška,
so,
biber,
maslinovo ulje,
1 glavica luka,
1 čehno bijelog luka,
1 mrkva, 1 celer,
povrtni temeljac,
kiselo vrhnje,
prepečene kockice hljeba.
Priprema:
Zagrijte šerpu, dodajte maslinovo ulje i narezan luk. Dodajte naribanu mrkvu i nasjeckan celer pa dinstajte nekoliko minuta i pri kraju dodajte nasjeckani bijeli luk da ne bi izgorio.
Dodajte vodu i temeljac (ukupno 800 ml) te ubacite grašak. Promiješajte i pustite da uzavre. Potom smanjite temperaturu i kuhajte još 10 minuta. Začinite solju i biberom i maknite s vatre.
Pričekajte da se supa malo ohladi pa je izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Uspite u tanjire, ddajte po želji kiselo vrhnje ili prepržene kockice hljeba.