Šta znači ako žudite za kiselim krastavcima?

Da li ste ikad osjetili ogromnu želju za kiselim krastavcima, iako niste trudni?

Iako se može činiti čudnim, žudnja za krastavcima može značiti da ste dehidrirani. Kiseli krastavici sadrže dosta natrijuma (so se dodaje u salamuru da bi trajali duže – i bili još ukusniji). Natrijum je važan elektrolit. Ovaj mineral pomažu da tijelo bude hidrirano.

Kada žudite za nečim slanim, to može biti zato što vašem tijelu treba veća hidratacija. To nije jedini razlog. Istraživanja pokazuju da so, poput šećera, može izazivati zavisnost i uticati na područja mozga koja emituju žudnju. I zato što možete tolerisati so, što više jedete, to ćete je više željeti. Ovo bi takođe moglo objasniti zašto nikad ne jedete jedan krastavac.

Šta je sa teorijom da trudnice žude za kiselim krastavcima u tri ujutru?

Da, mnogo trudnica žudi za kiselim krastavcima, što je odgovor na jutarnju mučninu koju – da, pogodili ste – dehidracija može prouzrokovati. I dok ste možda čuli da povećani volumen krvi kod trudnice povećava potrebu za natrijumom (otuda te noćne žudnje za kiselim krastavcima, pomfritom i čipsom), malo je dokaza koji bi podržali ovu teoriju.

Studija sa više od 200 trudnica u Tanzaniji otkrila je da one najvjerovatnije žude za mesom, mangom i jogurtom. U međuvremenu, u SAD-u i Evropi, najčešće trudnice žude za čokoladom, brzom hranom, kiselim krastavcima i sladoledom.

Šta to znači?

Ako često žudite za slanom hranom i možda ste se već malo umorili od kiselih krastavaca, onda tu žudnju možete ugasiti za maslinama, čipsom od povrća ili kokicama.

scroll to top