Tikva ili bundeva, kako je drugačije zovemo, važan je dio jesenje i zimske sezone. Sa bundevom možemo da napravimo brojna jela, a jedan njen dio zaboravljamo a to su sjemenke.
Kada isječemo bundevu možemo da sačuvamo sjemenke. One su nutritivno veoma bogate, a prema istraživanjima pomažu u smanjenju anksioznosti.
Šta sadrže sjemenke bundeve?
Sadrže važne minerale poput magnezijuma, cinka, gvožđa i omega-3 masnih kiselina, koje su povezane sa boljim zdravljem mozga i smanjenom anksioznošću. Magnezijum pomaže da se nervni sistem drži pod kontrolom, a studije pokazuju vezu između povećanog nivoa omega-3 i smanjenih simptoma anksioznosti.
Seme bundeve možete kupiti u većini prodavnica, a naravno, možete i sami da ih odvojite ukoliko ste kupili bundevu.
Recept za pečenje sjemenki bundeve
Nakon što otvorite bundevu, isperite sjemenke pod hladnom vodom da biste ih odvojili od žilave pulpe. Zatim ih prokuvajte u slanoj vodi nekoliko minuta, ocjedite i poređajte u jednom sloju i stavite da se peku. Pecite ih dok ne počnu da porumene.
Možete da ih stavite u salatu, grickate same ili mješati u smutije, kolačiće ili hljeb.