Poticaj Vlade dobilo rekordnih 179 farmi goveda u ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) odobrila je 560.400 KM za podršku za registrovane farme goveda u tom kantonu.

Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, poticaj od 400 KM po govedu, a maksimalno 10.000 KM po farmi, dobilo je 123 farmi.

Resorni ministar Mirsad Hadžić podsjetio je da je krajem augusta ove godine odobreno i isplaćeno 356.000 KM za 56 farmi, tako da je ukupno za tu vrstu podrške u 2021. godini isplaćeno 916.400 KM za ukupno 179 registrovanih farmi.

– To je rekordan iznos podrške za ovu vrstu proizvodnje, a rezultat je trenda povećanja broja novootvorenih obrtničkih djelatnosti u poljoprivredi koji je primjetan iz godine u godinu – rekao je Hadžić dodajući da je 2009. godine u tom kantonu bilo registrovano samo 12 farmi, a danas ih je 179.

Naglasilo je da su predstavnici Vlade i resornog ministarstva prošlog mjeseca posjetili veliki broj poljoprivrednih proizvođača, koji su u nezavidnoj situaciji imajući u vidu da su ovu godinu obilježile suše, vremenske neprilike i poskupljenje repromaterijala, tako da se čini sve da se ubrza isplata poticaja koji su ove godine predviđeni u ukupnom iznosu od tri miliona KM.

Dosad je, kako je dodao, isplaćeno 50 posto planiranog iznosa, 20 posto je u fazi obrade i plaćanja, a plan je da se preostalih 30 posto isplati do kraja godine, saopćeno je iz Press službe ZDK.

scroll to top