Domaćice kažu da nema ničeg prostijeg nego skuhati grašak. Otvorite kesu zamrznutog povrća, sipate u vodu koja ključa, ostavite da vri nekoliko minuta, pa ocijedite i začinite. Ipak, ukoliko spadate u one koje ga pripremaju na starinski način, onda se morate malo više pomučiti.
Prvo izdinstate malo crnog i bijelog luka, pa zatim mrkvu i na kraju dodate grašak, kuhate sve do zaprške. Na kraju bogato zapržite i servirate.
Međutim, sada nutricionisti imaju potpuno novi prijedlog. U toploj tavi otopite malo putera, dodajte zamrznuti grašak i poklopite, pa na tihoj vatri ostavite da se polako dinsta u sopstvenoj tečnosti.
Puter je najvažniji sastojak u ovom receptu za grašak, jer mu daje poseban ukus, ali valja dodati i kašiku šećera, tako ćete dobiti pravi specijalitet. Desetak minuta kasnije možete dodati začine po želji.
Posebno se dobro slažu bijeli luk i mirođija. Ovakvom pripremom graška čuvate hranljive materije koje biste inače izgubili brzim kuhnjem u ključaloj vodi.