Salata s dimljenim lososom

Sastojci (za 4 osobe): 1 glavica salate kristalke, 1 glavica puterice, 300 grama zelenih mahuna, 200 grama dimljenog lososa, 0,5 kg paradajza (običan ili cherry), 1 paprika, 1 crveni luk, 4 tvrdo kuhana jaja, 4 manja krompira, 10 dkg crnih maslina, 2 kašike ukiseljenih kapara.

Za preljev: 1 kašika senfa, 1,5 kašika vinskog sirćeta (po mogućnosti balsamico), 1 limun, kašika soli, pola kašičice bibera, pola šolje maslinovog ulja, 1 čehno bijelog luka.

Priprema:

1. Napravite prvo preljev za salatu. Iscijedite u zdjelicu sok iz limuna, dodajte senf, sirće, so i biber. Dobro promiješajte pa polako, i dalje miješajući, dolijte u tankom mlazu ulje.

2. Zdrobljeni ili sitno sjeckani bijeli luk umiješajte na kraju pa neka odstoji najmanje pola sata, dok pripremate druge sastojke salate.

3. Skuhajte cijeli krumpir u slanoj vodi i ohladite ga, ogulite i narežite na 0,5 cm debele kriške. Mahune (svježe ili zamrznute) skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i ohladite.
Tvrdo kuhana jaja narežite na polovine.

4. Crveni luk narežite na tanke kolutove pa razdvojite prstenove. Zelenu salatu narežite na tanke rezance. Dimljeni losos narežite na komadiće veličine zalogaja.

5. Ako imate cherry paradajz, narežite ga na polovine. Veće paradajze raspolovite, pa narežite na 0,5 cm tanke kriške.
Papriku narežite na 0,5 cm debele trake.

6. Slažite sastojke u slojevima i nastojte ih ravnomjerno rasporediti. Prvo salata puterica, pa krompir, pa mahune, potom luk, paprika, pa paradajz. Do vrha zdjele napunite salatom kristalkom. Po njoj složite polovine jaja. Pospite po svemu komadiće lososa, pa kapare i masline. Salatu ravnomjerno začinite preljevom i servirajte.

scroll to top