Uspješno realizirana promocija mliječne industrije i vina BiH u Istanbulu

Uz prisustvo predstavnika bosanskohercegovačkih kompanija, te velikog broja uvoznika i distributera mliječnih proizvoda i vina, maloprodajnih lanaca, kao i predstavnika različitih udruženja i privrednih komora iz Republike Turske, danas je Hotelu Conrad u Istanbulu uspješno realizirana prezentacija mliječne industrije i vina Bosne i Hercegovine.

Povod za organizaciju događaja je provedena analiza tržišta za mliječne proizvode i vina u Republici Turskoj, kojom je ustanovljeno da postoji veliki potencijal za ostvarivanje saradnje i sklapanje partnerstava sa kompanijama koje se bave distribucijom proizvoda iz gore navedenih sektora.

Prisutnima učesnicima se obratio dopredsjednik VTK/STK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković, koji je iskoristio priliku da pored predstavljanja usluga, aktivnosti i aktualnih projekata Komore, te pokazatelja vanjskotrgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, najavi i projekat Vinske ceste Hercegovine – put ka tržištu.

“Hercegovački vinari žele biti prepoznatljivi po Žilavki i Blatini, svojim jedinstvenim sortama grožđa, te predstaviti svoja vina, hranu, prirodu i kulturu na međunarodnoj sceni, a Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora je tu da im pruži punu podršku u realizaciji istoga”, kazao je Vjekoslav.

U nadi da će ovaj događaj polučiti pozitivne rezultate i da će biti uspostavljena konkretna poslovna saradnja od zajedničkog interesa, Komora će u tom smislu nastaviti realizirati aktivnosti u cilju promocije izvoznih potencijala i povećanja pokazatelja vanjskotrgovinske razmjene u korist Bosne i Hercegovine.

“Vjerujemo da će uspješna prezentacija vina i sira također otvoriti nove mogućnosti predstavljanja i drugih sektora, odnosno bosanskohercegovačkih proizvoda i usluga koji mogu naći svoje mjesto na turskom tržištu, posebno uzimajući u obzir dugogodišnje prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Turske”, poručili su iz Komore.

scroll to top