Sahan kofte za iftar

Sastojci: 3 komada krompira, srednje veličine, 1 paprika, 1 crveni luk, so.

Okruglice: 650 g mljevenog mesa, 2/3 – 1 šoljica prezle ili starijeg hljeba, 2 luka, 4-5 čehni bijelog luka, 4-5 kašika peršuna, 3 kašike mint / menta ( svjezi ili suhi), 1 kašika mljevene paprike, 2 kašićice kumina, 1 kašićica bibera, 1 i po – 2 kašićice soli.

Za umak: 800g (2 konzerve) nasjeckanog paradajza – pelati, 1 puna kašika origana, 500-700 ml pilece juhe (kocka), 1-2 kašičica chilli u prahu ili ljuskice, 1 kašićica cimet, 2 kašićice šećer, 1/2 kašićice bibera, 1/2 -1 kašićica so, maslinovo ulje.

  1. Krompir oguliti i narezati nakriške malo manje od 1cm debljine. Posoliti. Na ulju poprziti svaku stranu da pozuti. Ne treba biti skroz przeno jer ce se kuhanje dovrsiti u rerni. Krompir ocijediti od ulja i ostaviti na toplom.
  2. Kofte: U veću zdjelu dodati meso. Luk i bijeli luk izmiksati u mikseru. Nemojte dodati nasjeckano, važno je da se luk izmiksa u smjesu zbog okusa i teksture. Sve sastojke za okruglice pomiješati sa mesom i dobro izraditi smjesu sa rukom, mijesiti meso oko 5 minuta.
  1. Oblikovati okruglice tako da se najprije lagano istrljaju između dlanova da meso postane kompaktno i onda oblikuje.  Kad su gotove pokriti ih plastičnom folijom da malo odstoje, barem 15-20 minuta. U dubljoj tavi zagrijati ulje i dodati nasjeckane paradajze ili pelate. Dodati sve ostale sastojke za umak i malo prokuhati, dovoljno je oko 5 minuta.
  2. U veću tavu za pecenje dodati malo ulja i premazati. Zatim poslagati poprženi krompir. Na to staviti okruglice. Narezati papriku i crevni luk na manje komade i pobacati preko okruglica.Zalijevati sa umakom od paradajza. Staviti da se peće nepokriveno u već zagrijanoj rerni na 200 stepeni  – 30 minuta.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top