Rusija uvodi privremenu zabranu uvoza krušaka iz Republike Srpske

Od 25. januara 2021. godine privremeno se zabranjuje uvoz krušaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, objavljeno je na web stranici Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarninadzor Rusije – Rosselkhonadzor.

Dalje se navodi da su tokom pregovora  21.12.2020. godine ruski zvaničnici obavijestili predstavnike BiH da je tokom kontrola zabilježena “sistemska identifikacija” krušaka zaraženih smeđom truleži (Monilla fructicola) koje se u Rusiju uvoze iz Republike Srpske.

Tada je bh. strana obaviještena da će u slučaju ponovlhenih kršenja pravila.uvoza, ruska strana biti prisiljena uvesti restriktivne mjere.

“Međutim, tokom fitosanitarne kontrole pošiljki krušaka iz entiteta RS ponovo su identificirana tri slučaja kontaminacije smeđom truleži, karantinski štetnim organizmom”, navodi se dalje u objavi.

Dalje piše da imajući u vidu navedene okolnosti , a u cilju očuvanja fitosanitarne sigurnosti i sprečavanja unosa ovog opasnog karantinskog štetnog organizma, Rosselkhonadzor je smatrao potrebnim uvesti privremenu zabranu uvoza.

“Pošiljke krušaka otpremljene iz entiteta RS do 25.01.2021. podliježu uvozu samo na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja na cijeli niz karantinski štetnih organizama tipičnih za ove peoizvode”, kaže se u objavi Rosselkhonadzora.

(Teglica.ba/Akta.ba)

scroll to top