EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja manja za deset posto

Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 procenata u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati da uvozi šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.

Prema pisanju ovog portala, procjenjuje se da će u EU biti proizvedeno 16,3 miliona tona šećera, dok će u periodu 2020/2021. ona dodatno pasti na 15,4 miliona tona, što znači da će EU morati da uvozi šećer.

Navodi se da su razlozi pada proizvodnje nezainteresovanost poljoprivrednika za sijanje šećerne repe zbog niske cijene te kulture, suša, bolesti i štetočine koji napadaju šećernu repu, te zabrana korišćenja nekih pesticida.

Poljoprivrednici u Francuskoj i Njemačkoj koje su vodeće zemlje u proizvodnji šećera u EU su zbog toga 2020. zasijali 2,3 posto manje šećerne repe, što je prouzrokovalo zatvaranje jednog broja šećerana u tim zemljama.

“Očekujem da ova industrija vjerovatno više neće moći da snabdijeva prehrambenu industriju”, izjavio je dr Herman Jozef Šmic.

Dodao je da je zbog suše i virusnih oboljenja u Francuskoj zabilježen pad prinosa šećerne repe za oko 25 procenata, što je najgori rezultat u posljednjih 20 godina.

Šmic je ocijenio da je cijena bijelog šećera na evropskom tržištu u oktobru 2020. zbog uvoza iz Brazila pala na 381 euro za tonu, što nije dovoljno za održiv uzgoj šećerne repe u EU.

U kompaniji “Fajfer i Langen” ipak očekuju da će 2021. proizvodnja ove ratarske kulture biti stabilizovana, između ostalog zbog ponovnog odobravanja upotrebe preparata neonikotinoida u zaštiti repe.

Radi se o pesticidu koji je posljednjih godina bio zabranjen zbog toga što šteti pčelama.

scroll to top