Rogač: Prirodna zamjena za čokoladu

Rogač (lat. Ceratonia siliqua) je zimzeleno mediteransko stablo na kojem rastu jestive mahunarke, neprocjenjive zbog ljekovitih svojstava.

Mahune u sebi sadrže sjemenke koje, bez obzira na veličinu i uslove čuvanja, uvijek imaju jednaku masu  tačno 0,18 grama.

O njegovoj vrijednosti svjedoči i podatak da su u antičko doba sjemenke rogača služile za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvriježen i danas  karat.

U upotrebi je 4.000 godina, Egipćani su ga koristili kao lijek, a Grci i Rimljani kao prirodni desert.

Rogač ima analgetička, antialergijska, antibakterijska i antiseptička dejstva i sadrži značajne antioksidante. Sadrži velike količine kalijuma i bakra, te riboflavina, bogat je vitaminom E, fosforom i kalcijumom, a zbog visokog udjela tih elemenata rogač pospješuje zdravlje zuba i kostiju te smanjuje rizik od osteoporoze. Takođe, u manjim količinama sadrži vitamine B skupine te željezo, magnezijum, mangan i selen.

Razne studije pokazale su da sprečava rak materice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća. Pomaže u jačanju imuniteta i sprečavanju alergija, te u prevenciji dječje paralize. Poboljšava probavu i snižava nivo holesterola u krvi. Koristi se kao lijek protiv proliva, te kašlja i bolnog grla.

Korišćen je kao važan izvor šećera prije masovnog uzgoja šećerne repice, a danas ga često koriste kao zdravu zamjenu za čokoladu i kakao. Pošto ne sadrži kofein, dobar je za ljude s visokim krvnim pritiskom.

Štiti srce i krvne sudove

Rogač je bogat polifenolima, koji imaju snažno antioksidativno djelovanje.

Zbog svoje specifične biološke aktivnosti, oni štite srce i krvne sudove.

Reguliše šećer u krvi

Rogač ima sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi, zbog čega je to njegovo ljekovito svojstvo iskorišćeno za tretman dijabetesa. Kada se u organizam unese hrana koja ima visok glikemijski indeks, rogač ga snižava i na taj način sprečava povišen nivo šećera u krvi.

Normalizuje probavu

Zahvaljujući tome što sadrži tanine i vlakna, rogač normalizuje probavu i koristi se kao prirodan lijek protiv proliva. Rogač stvara zaštitini sloj na sluznici crijeva, ublažava iritacije i upalu, olakšava probavu, čime se crijeva čiste i izbacuju toksini iz organizma.

Snižava holesterol

Po mnogim istraživanjima, rogač kao lijek protiv holesterola daje izvanredne rezultate. Ova mahunarka ima sposobnost da snižava nivo lošeg holesterola u krvi i da normalizuje odnos dobrog i lošeg holesterola. Svako jutro na prazan želudac treba uzeti jednu kašiku mljevenog rogača, polako ga otapati u ustima i onda progutati. Rogač kupi suvišne masnoće iz krvi i izbacuje ih kroz stolicu.

scroll to top