Istina je da sve vrste voća nude veliku količinu nutrijenata, a jedna je naročito dobra za očuvanje zdravlja srca.
Stručnjaci smatraju da je bobičasto voće najbolje ukoliko želite spriječiti kardiovaskularne bolesti. Jagode, kupine, maline i borovnice su prepune antioksidansa, među kojima su antocijanini.
Oni također kontrolišu nivo glukoze i sprečavaju poremećaj masnoća u krvi – dva rizika za kardiovaskularne bolesti, prenosi Eat This, Not That.
Bobičasto voće je izvor rastvorljivih vlakana koji snižavaju nivo LDL holesterola. Ženama se preporučuje da konzumiraju od 21 do 25 grama voća dnevno, dok bi muškarci trebali jesti od 30 do 38 grama.
Naročito se savjetuje da ovu vrstu povrća konzumirate kao popodnevnu užinu. Vašem tijelu će trebati duže da ga provari zbog složenih ugljikohidrata, što znači da ćete duže ostati siti i nećete imati potrebu da kupujete nezdrave grickalice.
Prema podacima američkog Ministarstva privrede (USDA), jedna šolja malina sadrži oko osam grama vlakana. Bobičasto voće se jednostavno priprema, a puno je hranjivih sastojaka koji će ojačati vaše srce.
(Izvor: Klix.ba)