Rijeka Drina bogatija za više od 5.000 komada pastrmke

Članovi Sportskog ribolovnog društva (SRD) Goražde u okviru redovnih godišnjih aktivnosti, izvršili su poribljavanje rijeke Drine, u području kojim gazduje to udruženje.

Po riječima predsjednika SRD Goražde Halida Pekaza, poribljavanje je izvršeno na deset lokacija, na relaciji od Goražda do naselja Sadba.

”Poribljavamo rijeku Drinu sa oko 5.000 komada sitne pastrmke, veličine 12 do 16 cm, i oko 300 komada krupne pastrmke, prosječne težine oko jedan kilogram. Ovo je drugo poribljavanje u ovoj godini, nakon što smo to prethodno učinili u martu povodom Dana rijeke Drine”, pojasnio je Pekaz.

Dodao je da se može biti zadovoljno ribljim fondom kojim u posljednje vrijeme raspolaže rijeka Drina.

”Radili smo reviziju ribarske osnove početkom ove godine i možemo biti zadovoljni priraštajem i mrijestom ribe zadnjih godina. Koliko smo uspješni u nastojanju da obnovimo riblji fond mogu posvjedočiti i građani. Svaki prolaznik preko gradskog mosta u prilici je da vidi većinu te ribe, što se unazad desetak godina, od velikih poplava, nije moglo vidjeti. Naredne godine, planiramo izvršiti i poribljavanje rijeke Drine lipljanom”, kazao je predsjednik SRD Goražde. 

(Fena)

Redakcija

Next Post

Sutra sajam turizma i eko proizvoda ''STEP – Jajce 2019''

pet okt 11 , 2019
Šesti sajam turizma i eko proizvoda “STEP – Jajce 2019” bit će održan u subotu, 12. oktrobra, a ova manifestacija označit će kraj turističke sezone u Jajcu. Sajam turizma i eko proizvoda ”STEP-Jajce 2019” održavat će se na dvije lokacije, u centru grada  između Travničke i Banjalučke kapije i Stočne […]