Završen 46. Sajam šljive u Gradačcu

Danas je završen 46. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu. Svoje proizvode i usluge na 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora prezentovalo je 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i Evropske unije.

”Veoma smo sretni i zadovoljni što je i ove godine sajamska manifestacija u Gradačcu uspješno organizovana i svi programski sadržaji su ispunjeni. Na sajmu je bio veliki broj posjetilaca a izlagači su u ova četiri dana imali niz poslovnih susreta i prezentacija. Uspostavljena je saradnja, sklopljeni su novi poslovni aranžmani i ugovori za naredni period. I naredne godine na sajmu u Gradačcu će se predstaviti grad Zagreb sa Obrtničkom komorom a očekujemo da Republika Hrvatska bude zemlja partner gradačačkog sajma. Zahvaljujem se pokroviteljima Vladi Tuzlanskog kantona i Ministrstvu privrede Kantona Sarajevo, našim sponzorima i partnerima bez čije pomoći ova tradicionalna manifestacija ne bi mogla biti ovako dobro organizovana”, rekao je Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Izloženi su sajamski eksponati nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavile su se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu.

Poljoprivrednici su imali priliku prisustvovati stručnom savjetovanju na Poljorivrednom gazdinstvu ”Krušik” u Donjem Skugriću. Govorilo se o savremenom voćarstvu i primjeni mineralnih gnojiva Petrokemije u poljorivrednoj proizvodnji.

Održana je prezentacija rezultata istraživanja doktorskog rada Sumedine Spahić Vukojević, rodom iz Gradačca koji je prije mjesec dana odrbranila na Univerzitetu u Konyi (Republika Turska). Predstavljena je strukturna analiza i razvojne mogućnosti proizvodnje šljive na području gradačačkog kraja.

I ove godine dodijeljene su medalje Gradačačkog sajma za kvalitet izloženih proizvoda te za najbolje rakije i jaka alkoholna pića. Dodijeljeno je 12 medalja za kvalitet a ocjenu kvaliteta je vršio Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu. Gradačački sajam dodijelio je šest medalja za kvalitet rakija jakih alkoholnih pića. Ocjena ovih uzoraka vršena je u Destileriji ”Krušik” u Donjem Skugriću.

”Gradačački sajam ove godine se odlučio da nagradi samo najbolje i tako javnosti pošalje pozitivnu sliku kako u Bosni i Hercegovini imamo izuzetno kvalitetne prehrambene proizvode”, rekao je Muhamed Prnjat, izvršni direktor Gradačačkog sajma.

Održan je i 2. sajam pčelarstva u organizaciji Udruženja pčelara ”Pčela” Gradačac. Dodijeljena su tri pehara i 31 medalja za kvalitet ocijenjenih medova. Prezentaciju o pčelarenju u skladu sa vremenskim prilikama održao je Stanko Čuljak, dopredsjednik Hrvatskog pčelraskog saveza i predsjednik UP ”Nektar” Vinkovci.

Tradicionalni 46. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive presjecanjem svečane vrpce su za posjetioce otvorili premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, Stjepan Mesić bivši predsjednik Republike Hrvatske i Krunoslav Karalić zamjenik ministrice poljoprivrede  i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Sajam se održavao od 28. do 31. augusta i pratio ga je veoma bogat popratni kulturni i zabavni program kao i tradicionalne plave večeri.

scroll to top