Prvi nastup kompanija iz BiH na sajmu u SAD-u

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska  komora Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa USAID/Sweden FARMA II projektom organizirala je zajednički nastup bosanskohercegovačkih kompanija iz  sektora  prerade  ljekovitog i aromatičnog bilja i proizvodnje organskih proizvoda na Međunarodnom sajmu ”NATURAL  PRODUCTS EXPO EAST 2019 – BIOFACH AMERICA” koji je održan od 12. do 14. septembra 2019. godine u Baltimoru (SAD).

Na štandu Bosne i Hercegovine, ukupne površine 36 m2 i pod rednim brojem 809, svoje proizvode izlagale su kompanije HALILOVIĆ Ilijaš, ANĐELIĆ Trebinje, ELMAR Trebinje i MALO SUNCE Mostar, dok je Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH kataloški predstavila ostale kompanije iz ovog sektora.

Nastup kompanija iz Bosne i Hercegovine organiziran je s ciljem uspostavljanja direktnih kontakata sa potencijalnim kupcima i upoznavanja sa poslovnim mogućnostima koje se pružaju  za bh. kompanije na tržištu SAD-a.

Bosna i Hercegovina je prošle godine izvezla 39 miliona KM proizvoda iz sektora ljekovitog i aromatičnog bilja, gljiva, šumskog voća, začina i eteričnih ulja, na 44 tržišta širom svijeta. Na dvanaestom mjestu po vrijednosti izvoza iz ovog sektora je tržište SAD-a, sa vrijednosti izvoza od gotovo 1 milion KM. Cilj nastupa na ovom sajmu je da se ta vrijednost poveća.

Zahvaljujući bogatom biodiverzitetu i velikom broju certificiranih proizvođača (uključujući organske), Bosna i Hercegovina se ubraja u jednu od najkonkurentnijih zemalja svijeta u ovom sektoru.

(farmabih.ba)

scroll to top