Rosti ili roschti jelo je koje Švicarci obožavaju. Rosti je švicarsko nacionalno jelo od ribanog krompira koje se peče u obliku palačinki, a poslužuje kao prilog slanim i slatkim jelima. Riječ je o jednostavnom receptu koji se lako svladava i s kojim nikad nećete biti gladni.
Sastojci: 2 srednje velika krompira s visokim postotkom škrobi, 2 kašike maslaca.
Priprema:
1. Krompire do pola skuhajte u posoljenoj vodi, pa pustite da se skroz ohlade.
2. Kad se krompir ohladi, naribajte ga na trakice i po želji začinite solju i biberom. Planirate li uz rösti poslužiti pire od jabuke ili slatke džemove možete improvizirati i s nekim konkretnijim začinima poput cimeta koji će komplimentirati ovom jelu.
3. U tavici zagrijte 1 kašiku maslaca, pa na vruću podlogu stavite naribane krompire složene u krug i pecite nekoliko minuta na umjerenoj vatri.
4. Drvenom kašikom nježno ‘stisnite’ naribane krompire i pustite peći još otprilike pet minuta.
5. Okrenite ‘palačinku’ od krompira, pa pecite drugu stranu oko 10 minuta dok ne postane zlatno-žuta.