Vinogradari očekuju dobar rod grožđa

Dok se mnogi žale na visoke temperature, ovo vinogradarima i te kako prija. Velike vrućine povećavaju šećer u grožđu, što znači da će vinogradari imati dobru berbu. Nadamo se da ove godine do kraja vinogradarske sezone neće biti nekih ekstremnih vremenskih dešavanja.

Ostalo je još dvadesetak dana do početka berbe u vinogradima. Vremenske prilike u proteklih osam mjeseci vinogradarima su išle na ruku, pa očekuju dobru berbu i kvalitetna vina.

“Imali smo jako dobru zimu, bilo je dovoljno i padavina u tom periodu. Onda je vegetacija lijepo krenula, sa ovom velikom sušom se nakuplja i šećer u grožđu. Naravno, imamo mogućnost navodnjavanja kap po kap tako da loza ne pati i za sada imamo fantastične rezultate”, kazao je Radoje Vukoje vlasnik podruma vina.

Vinova loza je u proteklom periodu u potpunosti zaštićena hemijskim sredstvima. Sada je vrijeme kada se loza čisti od zaštite, a grožđe u potpunosti sazrijeva za berbu.

“Ovogodišnja sezona je odlična što se grožđa tiče, super je. Završili smo ovih dana zadnju zaštitu, već je počelo da šara, imamo vrijeme naklonjeno tako da će biti dobra godina”, istakao je Ranko Petrijević, vlasnik podruma vina.

Zbog izuzetno povoljne godine vinogradari su koristili duplo manje zaštite za vinove loze. To dodatno čini kako samu biljku, tako i list još boljim i spremnijim za nakupljanje šećera i procesa fotosinteze. Pažnja se u posljednje vrijeme sve više posvećuje autohtonoj vrsti loze žilavka.

“Moji utisci o žilavci su fenomenalni, usuđujem se reći i biću toliko slobodan i ustvrditi da je žilavka vjerovatno najbolja bijela sorta na prostoru svih država proisteklih iz bivše Jugoslavije“, smatra Željko Garmaz, novinar i pisac.

Prema dosadašnjim procjenama vinogradara, rod grožđa biće veći za 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

(Izvor: BHRT)

scroll to top