Pomoć za uništene malinjake u iznosu od 22.000 KM

Na osnovu Odluke o kriterijima za raspodjelu sredstava iz budžeta Općine Hadžići za 2019. godinu – podrška poljoprivredi i Odluke Općinskog načelnika dodijeljena je jednokratna novčana pomoć za 26 podonosilaca prijava šteta na zasadima malina u iznosu od 22.000 KM.

Početkom jula ove godine područje Tarčina zahvatilo je nezapamćeno nevrijeme praćeno jakom kišom, vjetrom i gradom što je između ostalog prouzrokovalo velike štete na zasadima malina.

Komisija za procjenu šteta je izlaskom na teren konstatovala da je došlo do pričinjavanja štete na zasadima malina, pri čemu je uništeno ili oštećeno i do 50 odsto stabljika zasada malina. Sve to će dovesti do smanjenja roda i očekivanog prinosa.

Za svaki dunum uništenog zasada maline Općina Hadžići je uplatila vlasnicima iznos od 500 KM, saopćeno je iz ove Općine.

(Teglica.ba)

Redakcija

Next Post

Ovo je pet napitaka za lakši san

pon sep 9 , 2019
Uveče ne možete zaspati, a ujutro vas muči neispavanost i iscrpljenost? Ovih pet napitaka pomoći će vam da lakše zaspite i probudite se puni energije. Čaj od hmelja – iako ste ga možda naviknuti osjetiti u pivu, ono nije jedino piće u kojem je hmelj dobrodošao. Ova biljka odlično redukuje […]