Cazin među vodećim u BiH po poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Cazin jedan je od vodećih u Federaciji BiH kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja. Sa 3.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava Cazin je na samom vrhu u Bosni i Hercegovini, a najveći je i pojedinačni proizvođač mlijeka u BiH. Među vodećim u BiH je i u proizvodnji malina, jagodičastog voća, povrća, a razvijena je staklenička proizvodnja.

Također, Cazin ima i brendiran kestenov med kao geografsku oznaku. U Gradskoj upravi cijene taj potencijal, što govori i činjenica da su jedna od rijetkih lokalnih samuprava koja izdvaja poticaje za poljoprivredne proizvođače.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević izjavio je da bi se Federacija i USK morali strateški postaviti prema razvoju poljoprivrede, za koju postoji dobar temelj.

”U Cazinu ima 120 biznisa registrovanih samo u mljekarstvu, a država treba uraditi strategiju kako bi znali u kojem pravcu kanališemo razvoj poljoprivrede i onda će biti napretka”, naveo je Ogrešević.

Uz takav trend u poljoprivredi, ali i drugim segmentima, vidljivi su pomaci i u broju zaposlenih. Ogrešević je dodao da po zvaničnim statistikama raste broj registrovanih firmi i obrta što dovodi do povećanja broja zaposlenih. I ova sredina, poput ostalih u BiH, susreće se sa problemom odlaska mladih, međutim na taj proces gledaju kao šansu za još bolje rezultate.

Naime, 12.000 Cazinljana u dijaspori smatraju značajanim generatorom razvoja i ideja, te investicija. Ogrešević je istakao da postoje primjeri malih i velikih biznisa koje su pokrenuli ljudi iz Cazina koji su prethodno stekli određene vještine u inostranstvu. Po njegovim riječima, gradska uprava je u stalnom kontaktu sa dijasporom i da konstantno pronalaze načine da njihove vještine i kapital iskoriste za razvoj Cazina.

(Akta.ba/Privredna komora USK)

scroll to top