Poljoprivrednici – U poplavama ipak nije bilo većih šteta

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo izjavio je da je za poljoprivredne proizvođače generalno teška ova godina u kojoj su nakon suša tokom ljetnih mjeseci, nedavne poplave donijele još nevolja.

Situacija sa poplavama, koje su najvećim dijelom pogodile Kanton Sarajevo, postepeno se stabilizira i može se reći, naveo je Bićo, da ipak nije bilo nekih značajnijih šteta.

Štete su jedino što će se kasniti u sjetvi jer je zemlja dobro natopljena i ne može se ulaziti na parcele da se obrađuje. Kada je riječ o stočarstvu i štetama, kako je rekao Bićo, ima par pojedinačnih slučajeva među kojima je poljoprivrednik iz Trnova u Istočnom Sarajevu koji je zbog poplava ostao bez više od 120 ovaca. Kada je riječ o voću i povrću nakon sezone berbe, kako je dodao, prinosi su znatno manji zbog suše.

– Poljoprivredni proizvodi su već poskupili, a za očekivati je da se nastavi rast njihovih cijena. Tržište sve diktira, a što se tiče poljoprivrednih proizvođača, oni su u katastrofalnom položaju. U uslovima kada sjetva pšenice treba biti u punom jeku, đubrivo je sve skuplje, kao i gorivo. Inputi koji se odnose na proizvodnju drastično su poskupili i do 400 posto. Sve će se to naravno odraziti i na konačnu cijenu gotovog proizvoda – rekao je Bićo za Fenu.

Cijene osnovnih namirnica širom svijeta u proteklim mjesecima znatno su porasle u odnosu na prošlu godinu. Poskupljenje žitarica i uljarica, koje čine osnovu za ishranu stoke, neminovno su uticale i na domaće poljoprivredne proizvođače.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS također je naveo da, prema njihovim informacijama sa terena, nije bilo šteta od poplava.

Ocjenio je da je položaj poljoprivrednih proizvođača izuzetno težak posebno kada je riječ o sjetvi i visokim cijenama đubriva i goriva.

– Prevladava mišljenje da će ratari ove jeseni površine zasijati s redukovanom količinom mineralnog đubriva, što će neminovno na kraju uticati na prinos. Također i površine su znatno manje nego što su sijane prošle godine – dodao je Usorac.

scroll to top