Pripremite pekmez od dunja i jabuka

Mnogi još pripremaju zimnicu, i kod mnogih su još ostale dunje i jabuke u špajzu, nisu ih iskoristili. Donosimo vam prijedlog za pripremanje pekmeza od dunja i jabuka.

Sastojci:

3 kg dunja i jabuka

750 g šećera

1 ili 2 limuna – samo sok!

oko 300 ml vode

Dunje i jabuke ogulite i narežite na sitne komadiće. Odmah ih prelijte sokom jednog ili dva limuna (ovisi koliko slatko želite). Voće stavite u posudu i kuhajte na laganijoj vatri povremeno miješajući. Kad voće postane mekano toliko da komadić dunje možete prepoloviti kuhačom, uzmite štapni mikser, maknite posudu s vatre i usitnite voće štapnim mikserom.
Vratite na vatru, opet prokuhajte nekoliko minuta (recimo 10 minuta). Tada stavite šećer, promiješajte i kuhajte još 10 – 15 minuta da se šećer skroz rastvori i ukuha.
Gotov pekmez spremajte u posudice (teglice za pekmez) koje prvo operite, zatim ih zagrijte u pećnici na 100°C (i posudice i čepove). Pekmez spremate u vruće posudice, čvrsto zatvorite i ostavite da se ohladi.
Napomene:

omjer dunja i jabuka stavite po želji (naprimjer 1.6 kg dunja i 1.4 kg jabuka)

ako stavite više dunja, možda će vam trebati više šećera jer su kiselije

kad stavite šećer, promiješajte pekmez i izvadite malo pekmeza na tanjirić; kad se pekmez ohladi probajte pa ćete vidjeti treba li vam još šećera

šećer stavite tek na kraju da vam boja pekmeza ne potamni

scroll to top