Poljoprivrednici: Ili zaštitne mjere ili blokade!

Nezadovoljni odlukom Vijeća ministara BiH da ih ne podrži u uvođenju zaštitnih mjera kada je riječ o uvozu crvenog mesa u BiH, poljoprivrednici u našoj zemlji, ohrabreni podrškom Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, vjeruju da poslije 25. februara neće biti prinuđeni na ranije najavljene blokade graničnih prijelaza u BiH.

Bosna i Hercegovina, prema podacima iz 2019. godine, godišnje, zbog izostanka mjera zaštite domaće proizvodnje, samo na uvozu crvenog mesa bilježi milionske gubitke.

– Bosna i Hercegovina, u grubom proračunu, gubi oko stotinu miliona po osnovu uvoza, po pitanju carina i taksi – ističe Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a.

Maćehinski odnos vlasti prema agraru poguban je i za farmere u FBiH.

– 2016. je bilo oko 15.000 junadi u tovu, a 2020. je već palo na 7.000 – navodi Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Poljoprivrednici ne isključuju i druge načine podrške.

– Tražili smo dvije i po marke po kilogramu. Je li to realno, vidjet ćemo – kaže Bićo.

Iako su neki članovi u Vijeću ministara BiH bili protiv uvođenja zaštitnih mjera, uz obrazloženje da se na taj način krše odredbe određenih sporazuma i obaveze koje je BiH preuzela u odnosima sa EU, ministri koji su bili za uvođenje mjera, kažu, imaju veliko opravdanje za to.

– Prije stupanja na snagu SSP-a, prema jednoj od tih tarifnih oznaka se u BiH uvozilo 40.000 maraka. Po uvođenju i stupanju na snagu SSP-a, u 2018. ili 2019. godini cifra je narasla do 98 miliona. 99% tih roba dolazi iz EU – naglašava Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (SNSD).

Poljoprivrednici ističu da eventualno uvođenje mjera neće rezultirati povećanjem cijena mesa na domaćem tržištu.

– Sadašnja cijena mesa u marketima i mesnicama formirana na bazi tri i po marke žive mjere svinje i četiri i po marke po kilogramu žive mjere junadi, tako da nema prostora za poskupljenje – kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a.

Da li se uvođenjem carina i poreza zaista krši SSP?

– Našim prijedlogom mjera se ne krši SSP jer imamo pravo, tu je riječ o bilateralnom sporazumu – zaključuje Košarac.

Poljoprivrednici još jednom pozivaju ministre u Vijeće ministara koji su glasali protiv uvođenja zaštitinih mjera da do 25. ovoga mjeseca promijene stav.

– Da sagledaju situaciju u kojoj se nalazi poljoprivreda cijele BiH. Da razmisle o tome da su nam sela sve pustija, da nam omladina odlazi – poručuje Marinković.

– Do 25. će se vjerovatno nešto riješiti. Ako se ne riješi, mi ostajemo pri svojim zahtjevima – dodaje Bićo.

Bh. poljoprivrednici su odlučni da nakon 25. februara, ukoliko vlast ne donese mjere o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje, blokiraju granične prijelaze u BiH.

(Teglica.ba / Federalna.ba)

scroll to top