Mljekara Puđa planira širenje proizvodnje

Stoljetna receptura, vrhunsko planinsko mlijeko, tradicija su porodice Puđa i umijeće majstora pretvorili su ono najbolje iz prirode u zlato. Livanjski sir mljekare Eko sir Puđa kralj je svakog stola, a kako i priliči proizvodi se samo od najboljih prirodnih sirovina, bez dodanih aroma, boja i pojačivača okusa.

”Ovim poslom smo se počeli baviti 70-tih godina, otac nastavio i sad smo mi treća generacija. Firmu smo osnovali 99. godine i tada smo dobili prvi investicijski kredit i napravili ogroman pomak. Prošlo je više od 20 godina i mi svake godine rastemo i uvodimo savremeniju opremu kako starimo i živimo”, kazao je Tomislav Puđa, direktor i vlasnik mljekare Puđa.

Posao su počeli raditi sa samo dva radnika, a danas ova kompanija broji skoro 40 njih.

‘Tada smo krenuli sa nekih hiljadu litara mlijeka na dan, sada imamo ulaz od 20 hiljada litara i ne želimo stati na tome, želimo i dalje rasti. Naše proizvode izvozimo u cijeli svijet ali nam je domaće tržište najbitnije”, naglasio je Puđa.

U njihovom rastu jednim dijelom je učestvovala tadašnja Investiciona banka, koja se danas zove Razvojnom.

”Mi smo u okviru posjeta koje smo napravili ovom kantonu obišli i firmu Puđa koja je bila partner Investicijskoj banci i koja je na neki način započela proizvodnju i nastavila tradiciju proizvodnje Livanjskog sira, što je jedan od zaštitnih znakova Livna i Hercegovine i cijele BiH. Imali smo priliku uvjeriti se da su i tehnologije unaprijeđene i da vlasnik ima ozbiljne namjere da proširi proizvodnju jer Livanjski sir je postao izvozni porizvod, ima namjeru da proširi kapacitete i proizvodnju te otkup mlijeka od kooperanata i da poveća mogućnost skladištenja i porizvodnju većih sireva”, rekao je dr. sc. Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

U Mljekari Puđa kažu kako nastavljaju svoje projekte, žele se širiti i biti dobar primjer kao što su bili i do sada.

scroll to top