Pogoršava se stanje u sektoru stočarstva i proizvodnje mlijeka u USK

Ministarstvo privrede i šumarstva USK bi na nekoj od narednih sjednica trebalo predstaviti i svoj izvještaj i analizu za prošlu godinu u kojoj se, između ostalog, navodi kako se stanje u sektoru stočarstva i proizvodnje mlijeka pogoršava.

Više od 1.000 malih proizvođača je ugasilo svoju proizvodnju u Cazinu koji važi za najvećeg prozivođača, ali je značajan i broj onih koji su ugasili proizvodnju mlijeka u Bužimu.

Prema riječima ministra Sulejmana Kulenovića, u 2019. godini proizvedeno je milion i po litara mlijeka manje u odnosu na 2018. godinu, a broj grla je smanjen za oko 200.

Predstavnici udruženja poljoprivrednika iz Krajine iz godine u godinu upozoravaju kako je sve manje malih poljoprivrednih proizvođača koji se bave ratarstvom, proizvodnjom jagodičastog voća itd.

(Klix.ba)

Redakcija

Next Post

Zdravi obroci: Topla salata sa pastrmkom

ned feb 2 , 2020
Sastojci: Dvije veće pastrmke, vezica zeleni za supu, 5-6 komada zrelog paradajza, 5-6 srednje velikih krompira, 100 g rukole, 1 dl maslinovog ulja, so, biber. Priprema: 1. Očistiti i sitno isjeckati povrće za supu. Staviti povrće u vodu (skoro 1,5 l), a kada prokuha, dodati i pastrmke pa kuhati 15 […]