Ministarstvo poljoprivrede RS-a: Za maline podsticaj od 0,30 KM po kilogramu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je ovo ministarstvo obezbijedilo četiri miliona KM za premije poljoprivrednicima.

Naveo je da će trećina tog iznosa biti isplaćena uzgajivačima maline koji će, zbog loše prošlogodišnje cijene, dobiti podsticaj od 0,30 KM za kilogram ovog voća.

Govoreći o ovom podsticaju, Pašalić je pojasnio da će narednih dana uzgajivači maline dobiti rješenja, a zatim će početi isplata podsticaja koji ukupno iznosi 1,5 miliona KM.

Pašalić kaže da je, zbog krize u sektoru malinarstva u posljednjih nekoliko godina, bilo zamišljeno da se isplati podsticaj od 0,40 KM za kilogram maline, ali da zbog velikih količina nije bilo toliko sredstava, pa će biti isplaćeno 0,30 KM za kilogram.

”Za malinu izdvajamo najveći podsticaj – trećinu sredstava iz agrarnog budžeta. Premija za jabuku je 0,07 KM, a za krušku 0,09 KM za kilogram”, kaže Pašalić.

(Izvor: SRNA)

Redakcija

Next Post

Proizvodnja kukuruznog brašna na organskoj osnovi, od njive do trpeze

uto feb 5 , 2019
Josip Barišić, penzioner iz bosanskogradiškog sela Bok Jankovac, razvio je proizvodnju kukuruznog brašna, a cjelokupna proizvodnja odvija se na organskoj osnovi, od njive do trpeze. Proizvodna linija Ovaj neobični zanatlija, iz čije radionice izlaze razne konstrukcije, čamci i drugi proizvodi, razvio je svoju proizvodnu liniju za krunjenje, skladištenje i sušenje […]