Podsticaj za proizvođače svježeg mlijeka – Potpisane odluke za 28 korisnika

U skladu sa planiranom dinamikom aktivnosti načelnik Općine Banovići dr. Bego Gutić potpisao je odluke o isplati novčanih podsticaja za 28 proizvođača svježeg mlijeka, koji su podsticaj ostvarili u skladu sa Javnim pozivom za obračunski period januar-mart 2021. godine.

Podsticaj za prva tri mjeseca bit će isplaćen u ukupnom iznosu od 13.963 KM. U ovom periodu proizvedeno je i ovlaštenom otkupljivaču isporučeno 139.630 litara mlijeka, što je više za oko 30.000 litara u odnosu na isti period prethodne godine.

Podsticaj za mlijeko iz budžeta Općine Banovići iznosi 0,10 KM po litri proizvedenog i isporučenog mlijeka ovlaštenom otkupljivaču.

Sredstva za podsticaj proizvođača mlijeka predviđena su općinskim budžetom za 2021. godinu u okviru budžetske stavke “Podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji” na kojoj je planirano 200 hiljada konvertibilnih maraka za podsticaj poljoprivrednih proizvođača. U okviru ove stavke planiran je podsticaj za proizvođače svježeg mlijeka, podsticaj proljetne sjetve kukuruza i krastavaca kornišona, izdvajanja za podsticaj proljetne i jesenske sjetve kao i drugim poljoprivrednim kulturama po ukazanim mogućnostima.

Javni poziv otvoren do 20. decembra

Javni poziv je otvoren do 20. decembra 2021. godine, do kada svi registrovani poljoprivredni proizvođači mogu izvršiti prijavu na Javni poziv. Prijave se dostavljaju Službi za privredu, planiranje i lokalni razvoj putem Centra za pružanje usluga građanima. Precizniji način i uslovi ostvarivanja podsticaja definisani su Javnim pozivom, a na osnovu ranije usvojenog Pravilnika i Odluke Općinskog vijeća.

scroll to top