Područje Srebrenice idealno za pčelarstvo, ove godine bolji prinosi meda

Na području općine Srebrenica, gdje djeluju dva udruženja pčelara “Skelanka“ i “Osat“, ogroman je prirodni potencijal za pčelarstvo, a ove godine prinosi meda su bolji nego prethodne.

Predsjednik Udruženja pčelara “Osat“ Salko Nukić pojašnjava da je više faktora koji utiče na prinose meda, prije svega prirodni faktori od kojih su najizraženije nagle promjene vremena.

-Zadovoljan sam prinosom meda i ove godine sam proizveo više od 500 kilograma meda. Mi imamo čistu prirodu i jako kvalitetan med koji bez problema prodamo. Na sajmovima osvajamo zlatne medalje, a ponekad i srebrene – kazao je Nukić.

Podvlači kako sve analize pokazuju da je to područje idealno za pčelarstvo, nema zagađivača ni previše zasijanih površina na kojima se koriste pesticidi.

Udruženje pčelara “Osat“ Srebrenica ima oko 30 redovnih članova, ali ima i onih koji su povremeni članovi.

– Imamo zvanično registrovane pčelare u Ministarstvu, a imamo i one koji nisu registrovani. Mnogi nisu registrovani, ali po nekoj statistici imamo u našem udruženju oko šezdeset članova. Oni koji nisu članovi uvijek se za edukaciju obraćaju našem udruženju. Posjećujemo sajmove kako u BiH, tako i u susjednoj Srbiji. Bili smo na različitim takmičenjima i rezultati su zaista zavidni – naglašava Nukić.

Navodi da je ove godine med poskupio, ali ne mnogo u odnosu na veće gradove, a također se pohvalio da svoj med prodaje i izvan granica BiH.

(Izvor: Fena)

scroll to top