Sastojci: 500 g mljevene junetine, šolja juhe ili goveđeg temeljca, pola glavice luka, 2 mrkve, pola šolje graška, kašika maslaca, pola kašike brašna, so, biber, kašika sitno sjeckanog peršuna, 600 g krompira, 3 kašike mlijeka, 20 g maslaca.
Priprema:
1. Krompire ogulite i narežite na manje kocke. Stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 20 minuta. U međuvremenu očistite luk i mrkvu, nasjeckajte i kratko prepržite na ulju. Dodajte grašak, promiješajte te ubacite i mljevenu junetinu.
2. Začinite solju, biberom i sjeckanim peršunom. Dinstajte dok meso i povrće ne omekša. Kuhani krompir ocijedite, dodajte mlijeko i maslac te sve dobro zgnječite.
3. Dublju zdjelu za pečenje premažite maslacem te posložite smjesu od dinstanog mesa i povrća. Prekrijte je pasiranim krompirom. Zapecite na 220 stepeni, dok se pire krompir ne zarumeni i zapeče.
(Izvor: Kuharica)